Често задавани въпроси

Какво представлява TechniStone® ?

TechniStone®  е компактен, твърд, не-порьозен композитен продукт, който се предлага под формата на плочи, плочки или по-специални формати, с широка гама приложения в частния, публичния и промишления сектори, като кухненски плотове, тоалетки, маси, первази, подови плочки, плочки за стена, мозайки и т.н. Имайки предвид използваните суровини и производствената технология, TechniStone® постига отлични свойства, благодарение на своята якост и уплътняемост. Широката гама цветове, оттенъци, повърхностни обработки, дебелини и размери позволява възможността за избор на материал, подходящ за дадена ситуация едновременно като естетика и технически изисквания.

От какво е направен TechniStone®?

TechniStone® е произведен от висококачествени естествени суровини (кварцове, гранити), огледални и стъклени гранулати, малко количество цветни пигменти и качествена полиестерна смола. Над 90% от масата на продукта се формира от естествени компоненти; следователно съдържанието на полиестерната смола е по-малко от 10%.

Хомогенен ли е TechniStone® в целия си обем, или цветът и структурата му са само на повърхността?

TechniStone®  има хомогенна структура и цвят в целия си обем, предните и задните повърхности могат да бъдат обработвани и полирани, всякакви отвори и канали могат да бъдат фрезовани, кантовете могат да бъдат обработвани. Оттенъкът и структурата ще бъдат идентични.

Каква е съпоставката на TechniStone® (използван, например, като кухненски плот) с естествен гранит, мрамор, друга твърда или следформована повърхност?

TechniStone® има по-висока якост на огъване в сравнение с естествените гранити, като при същата дебелина е по-устойчив, например, на удар и натоварване. С продуктите TechniStone® (особено от гранитната серия) ще получите усещане за гранит, но с многократно по-ниска абсорбируемост на повърхността, която не попива храни и напитки. TechniStone® е по-твърд и по-устойчив от естествения мрамор. Освен това, той се състои предимно от силикати, които са устойчиви на киселини, а не мрамор.

TechniStone®, за разлика от продуктите с твърда повърхност или следформиращи продукти, съдържа над 90% неорганични материали. Поради това повърхността TechniStone® е много по-твърда, по-устойчива и по-здрава.

Как могат да бъдат характеризирани отделните видове TechniStone®?

TechniStone® се предлага в четири линии продукти (производствени групи), които се различават помежду си по използваните суровини, и следователно по външния си вид и някои свойства. Следват кратки характеристики на отделните линии.

 • ПЯСЪК (търговско наименование Gobi)
  • Тези продукти са изработени от сортирани силикатни пясъци. Най-важната характеристика е фината текстура на повърхността.
  • Предимство: Най-висока сила, висока устойчивост на повърхността и равномерен вид.
 • ГРАНИТ (търговски наименования Taurus, Karpat, Sonora)
  • Чрез комбинацията от атрактивни естествени гранити и силициеви пясъци се създава характерна “гранитна” текстура на повърхността, която е настроена в тон с общите цветови нюанси на продуктите.
  • Предимство: Естествен външен вид, съчетан със здравина и практическа не-абсорбиращо свойство на повърхността, което не се среща при естествените гранити.
 • ОГЛЕДАЛА (търговски наименования Starlight и Brilliant)
  • Високо гланцова повърхност на продукта със светлинни огледални ефекти, изработени от компактни огледални гранулати или цветно стъкло.
  • Предимство: Напълно нетрадиционният облик дава възможност за комбиниране на високотехнологичния продукт с класически материали.
 • КРИСТАЛ (търговски наименования Crystal, Harmonia)
  • Продуктът е изработен от един от най-тежките минерали – прозрачен или млечен естествен сортиран кварц, внесен от най-качествените световни кариери.
  • Предимство: Комбинация от сила, красота и чистота.
 • МРАМОР (търговско наименование Atlas)
  • Уникални продукти, създадени от съчетанието на нашата технология и красотата на естествения мрамор във всичките му форми.
  • Предимство: Уникален вид и предимства далеч отвъд естествения мрамор.

Устойчива ли е повърхността TechniStone®, изполвана за кухненски плот, на механични повреди?

Продуктът TechniStone® е произведен от твърди минерали и постига висока якост, което предопределя много успешното му прилагане като кухненски плот. Обичайното рязане или удряне на месо с дървен чук за месо директно върху плота не създава проблеми за него.

Всеки композитен продукт, без значение колко устойчив е, може, разбира се, да бъде повреден от силен, концентриран или тежък удар, например чрез силен натиск с върха на нож или чрез силен удар на метален чук. TechniStone® принадлежи към най-устойчивите продукти, използвани за кухненски плотове; въпреки това, той не е напълно неуязвим.

Устойчива ли е повърхността на TechniStone®, изполвана за кухненски плот, на топлинно натоварване?

Благодарение на използваните суровини TechniStone® е силно устойчив на топлинните натоварвания, случващи се в кухните.

Устойчивостта на топлинен удар се увеличава с увеличаване на използваната дебелина на TechniStone®; плочата с дебелина 30 мм е много по-устойчива от 10 мм плоча. Независимо от това съпротивление, повърхността на TechniStone® може да бъде повредена от внезапна или трайна експозиция на високи температури (над 120 ° C), главно по ръбовете и фрезованите части на продукта, където може да се появи пукнатина. Ето защо е необходимо да използвате изолиращи тампони за поставяне на горещи предмети. Тези подложки също трябва да се поставят под всички електрически уреди за готвене и печене, разположени на кухненския плот.

Безвреден ли е за здравето TechniStone®?

Продуктът е сертифициран от Националния здравен институт като безвреден – сертификатът декларира, че TechniStone® е подходящ да бъде използван за производство на кухненски плотове.

Продуктът е сертифициран от международната организация NSF със следния резултат: продуктът отговаря на стандарта 51 NSF / ANSI за материали за хранително оборудване и твърди повърхности за Splash zone.

Умишлени ли са хроматичните и структурните частици, които участват в изграждането на външния вид на повърхността на TechniStone®?

TechniStone® се произвежда основно от няколко хроматични компонента и гранулати с различни размери, които определят неговата характерна цветна структура.

Лекото отклонение в цветовете, структурата и дизайна се дължи на факта, че инженерният камък TechniStone® е създаден с повече от 90% естествени суровини, където леката разлика в цвета е естествена характеристика.

Необходимо ли е да се вземе предвид топлинното разширение, когато се използва продуктът TechniStone® за подови и стенни плочки?

Полиестерната смола, използвана като свързващо вещество, е причина не само за повишаване на якостните характеристики, но и на топлинното разширение на продукта, което е по-голямо от тези на естествен камък или керамика. Ето защо е необходимо този факт да се вземе под внимание при проектирането на подове и облицовки от TechniStone®.